Gårdsbutik

WIRÉNS JORD & SKOG

Gårdsbutiken i Torps Rusthåll

I den nyrenoverade timmrade storstugan säljer vi våra egna och grannars varor, samt kan erbjuda på allt från kaffe till födelsedagskalas i en lantlig miljö.

 

Våra egna produkter

Nötkött

Vi erbjuder köttlådor med färdigstyckat i olika storlekar eller 1/4 djur ostyckat.

 

Vi föder upp nöt av Hereford/Charolais som vi korsat med Angus för att ge ett mer marmorerat kött. Djuren är KRAV-uppfödda och växer långsamt för att ge ett gott kött med mycket smak.

Gårdspastej

Vi kan stolta presentera gårdspastej med smak av portvin som landskapsvinnaren av Gastronomiska Matverk 2014

 

<Länk, se Östergötaland längst ner till höger>

Lamm

Vi slaktar lamm på beställning och kan oftast erbjuda tillgång året runt.

 

Vi har får av rasen Texel som ger ett fint kött.

Våra egna korvar

Vi har goda grillkorvar (70% kötthalt), populära isterband med den rätta syrligheten och en köttkorv i samma format som falukorv, gjorda till största delen av nötkött.

Gris

Beställ hur mycket och vilken styckning i förväg.

 

Våra grisar är en korsning mellan lantras och piggham.

EU-ekologiska ägg

När gårdsbutiken är stängd, kan du gå in i äggboden och plocka själv. Betalning kan du lägga i kassalådan, men kom ihåg att ta jämna pengar.

 

Hönsen av rasen leghorn går ute och kan äta grönt och picka i backen hela sommaren, vilket ger en gammeldags naturligt intensiv gula.

Egenproducerat och korta transporter

Djuren föds och växer upp på gården Torp, Slätmon. Vi fraktar djuren själva till Basunda slakteri i Björkfors. Där slaktas de direkt efter att de har kontrollertas av en besiktningsveterinär.

Köttet hängmöras i ca 2 veckor, därefter finstyckas köttet och vacumpacketeras.

 

Recept

Vi har samlat lite recept längre ner på sidan. Har du fler förslag kontakta Britt-Marie.

Lokala produkter

Bild: fresons.se

Hemostkaka och kalvdans

Från Fresons Bageri och Trädgård.

Bild: ydrehammar.se

Bärjuicer

från Björnens.

Sylt och marmelad

Vi har ett urval av sylt och mamelad från Harg.

Ulldjur & trasmattor

Smådjur av fårskinn och trasmattor från Anita Andersson hittar du här.

Honung

Här säljer vi honung från Roland Karlsson.

Betongprydnader

Vackra prydnader i betong för trädgården eller hemmet från Birgitta Jonsson.

Öppettider

 

Lördag mellan kl 10-14

eller efter överenskommelse per telefon

070-2566747

 

 

Pizzabuffé

Vi kan på beställning servera en buffé på stenugnsbakad pizza, se egen sida.

Fika

När gårdsbutiken har öppet så kan vi servera fika med kaffe, the, saft och läsk med hembakat fikabröd och smörgås på stenugnsbakat bröd.

Arrangemang

Vi kan hjälpa dig arrangera allt från fika till födelsedagskalas i en lantlig miljö.

Vi kan ta upp till 30 personer här i storstugan.

 

Exempel på arrangemang:

  • Middag för sällskap: huvudrätt och kaffe på maten
  • Kalas: förrätt, huvudrätt, efterrätt med kaffe
  • Pizzabuffé

 

Provbaka i stenugn

Kom och prova på att baka i stenugn.

Inspireras av recepten längst ner på sidan.

Receptsamling

Buffé med gårdens kött

  • ”Rostbiff” av fransyska med färska örter
  • Halstrat långkok av högrev
  • Rulle i vitt vin med mayonnaise av vårens gröna
  • Nötbog i vitt vin och grädde

Brödbak

  • Britt-Maries stenugnsbakade hålkakor
  • Stenugnsbakad hälsolimpa

Buffé med gårdens kött

Komponerat av kocken Fredrik Eklund från Göta Hotel

”Rostbiff” av fransyska med färska örter

 

Räkna 100- 150gr fransyska per person för buffé.

Färska örter som bladpersilja, timjan och rosmarin.

Rapsolja

Salt och svartpeppar

 

Putsa fransyskan och dela den längs med köttrådarna ett par gånger så det blir långa, filéliknande stycken.

Salta och stek runt om på hög värme. Efterstek i 125 grader varm ugn till 60 grader i kärnan. Ta ut och låt svalna helt.

Skölj örterna. Låt rinna av väl och lägg i en bunke. Mixa med stavmixer tillsammans med kallpressad rapsolja, precis så det täcker. Smaksätt med svartpeppar.

Gnid in köttet med örtoljan och låt stå svalt till servering. Skiva tunt.

Halstrat långkok av högrev

 

Räkna 150 gr högrev per person till buffé

Vitt vin

Backtimjan och/eller salvia

Salt

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet i ugnsfast form med höga kanter. Slå på ½ liter vatten och ½ liter vitt vin. Lägg på ett par kvistar backtimjan och/ eller salvia. Salta och låt ugnssteka i ca 2 timmar. Ta ut och lägg allt i en rymlig kastrull. Täck precis med vatten och låt sjuda i några timmar tills köttet är trådigt. Häll av (ev i en grov sil) och koka ihop fonden tills bara ett par dl återstår. Dra sönder köttet och blanda med fonden. Smaksätt med salt och pressa köttet i en plastad form. Ställ kallt över natten. Skär i portionsbitar och halstra vid servering.

 

Nötbog i vitt vin och grädde

 

4 portioner

 

Ca 800gr bogstek

2st vitlöksklyftor, skalade

1st gul lök, skalad och delad i fyra bitar

1st palsternacka, skalad och delad i mindre bitar

10st färska champinjoner, sköljda och delade

Ev 1st salviakvist

2dl torrt, vitt vin

3dl klar kalvbuljong från koket

3dl Östgötagrädde

 

Skär köttet i ca 3cm kuber. Förväll köttet i kokande vatten och slå bort vattnet.

Lägg tillbaks köttet i den rena kastrullen och täck med vatten. Salta och koka tills köttet är mört. Fiska upp köttet och reducera buljongen till hälften. Ställ köttet svalt så länge.

Fräs lök, champinjoner, vitlök, och palsternacka i tjockbottnad kastrull med en rejäl klick smör utan att det tar färg. Tillsätt salvia, vitt vin, buljong och grädde. Koka till krämig konsistens. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar. Sila såsen över köttet.

Koka upp och servera med t ex rostade rotsaker och Kindagurka

 

Rulle i vitt vin med mayonnaise av vårens gröna

 

8 portioner till buffé

 

1-1,5 kg rulle

1,5 liter vatten

5 dl torrt vitt vin

1 msk salt

3st lagerblad

12st vitpepparkorn

 

3st äggulor

1st kokt, skalat ägg

1 msk Dijonsenap

1 msk rödvinsvinäger

1dl ”grönt” som tex nässelskott, kirskål, basilika och spenat. Väl sköljda.

2dl neutral matolja

1 dl kallpressad rapsolja

Salt och peppar

 

Putsa rullen och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och vin. Koka upp och skumma. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta under lock tills en stekgaffel lätt släpper när man sticker den. Låt svalna en stund i buljongen. Ta upp och kyl rullen i plastfilm. Koka ihop och sila buljongen. Frys till soppa eller sås.

Lägg äggulor, ägg, senap, vinäger och det gröna i en mixer. Mixa slätt och tillsätt oljorna i en tunn, jämn stråle. Smaka av med salt och peppar. Tunna eventuellt såsen med en skvätt vatten.

Skiva rullen tunt och lägg upp. Ringla över såsen och servera resten vid sidan av. Garnera gärna med några av örterna som även finns med i såsen.

 

Brödbak

Britt-Maries stenugnsbakade hålkakor

5 dl mjölk

50 gr smör

50 gr jäst

1 tsk salt

0,5 dl sirap

7 dl grovt rågmjöl

Ca 7 dl vetemjöl

Smöret smältes, blandas med mjölken och värms upp till 37°C. Blandas med jästen. Därefter blanda övriga ingredienser till en deg som får jäsa ca 30 min. Baka ut 4 st hålkakor och låt jäsa i ca 30 min.

Gräddas i 225°C ca 10-12 min.

Stenugnsbakad hälsolimpa

7 dl mjölk

50 g jäst

2 msk matolja

1 dl sirap

1,5 tsk salt

3 dl vetekli

1 l rågsikt

1 l vetemjöl

Värm mjölken till 37°C och blanda med jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Låt jäsa ca 30 min. Bakas ut till två limpor. Jäsa ytterligare 30 min.

Grädda i 175° C ca 1 tim

Copyright © 2012-17 WIRÉNS JORD & SKOG