I den nyrenoverade timmrade storstugan säljer vi våra egna och grannars varor, samt kan erbjuda på allt från kaffe till födelsedagskalas i en lantlig miljö.
Vi erbjuder köttlådor med färdigstyckat i olika storlekar eller 1/4 djur ostyckat.
Vi föder upp nöt av Hereford/Charolais som vi korsat med Angus för att ge ett mer marmorerat kött. Djuren är KRAV-uppfödda och växer långsamt för att ge ett gott kött med mycket smak.
Vi kan stolta presentera gårdspastej med smak av portvin som landskapsvinnaren av Gastronomiska Matverk 2014
Vi slaktar lamm på beställning och kan oftast erbjuda tillgång året runt.
Vi har får av rasen Texel som ger ett fint kött.
Vi har goda grillkorvar (70% kötthalt), populära isterband med den rätta syrligheten och en köttkorv i samma format som falukorv, gjorda till största delen av nötkött.
Beställ hur mycket och vilken styckning i förväg.
Våra grisar är en korsning mellan lantras och piggham.
När gårdsbutiken är stängd, kan du gå in i äggboden och plocka själv. Betalning kan du lägga i kassalådan, men kom ihåg att ta jämna pengar.
Hönsen av rasen leghorn går ute och kan äta grönt och picka i backen hela sommaren, vilket ger en gammeldags naturligt intensiv gula.
Djuren föds och växer upp på gården Torp, Slätmon. Vi fraktar djuren själva till Brantestad Gårdsslakteri. Där slaktas de direkt efter att de har kontrollertas av en besiktningsveterinär.
Köttet hängmöras i ca 2 veckor, därefter finstyckas köttet och vacumpacketeras.
Vi har samlat lite recept längre ner på sidan. Har du fler förslag kontakta Britt-Marie.
Från Fresons Bageri och Trädgård.
från Found on the Ground.
Vi har ett urval av sylt och mamelad från Harg.
Smådjur av fårskinn och trasmattor från Anita Andersson hittar du här.
Här säljer vi honung från Tjustakullan (Lena Karlsson).
KRAV-godkänd glass från Vikbolandet.
Lördag mellan kl 10-14
eller efter överenskommelse per telefon
070-2566747
Vi kan på beställning servera en buffé på stenugnsbakad pizza, se egen sida.
När gårdsbutiken har öppet så kan vi servera fika med kaffe, the, saft och läsk med hembakat fikabröd och smörgås på stenugnsbakat bröd.
Vi kan hjälpa dig arrangera allt från fika till födelsedagskalas i en lantlig miljö.
Vi kan ta upp till 30 personer här i storstugan.
Exempel på arrangemang:
Middag för sällskap: huvudrätt och kaffe på maten
Kalas: förrätt, huvudrätt, efterrätt med kaffe
Kom och prova på att baka i stenugn.
Inspireras av recepten längst ner på sidan.
I samarbete med TMR har vi nu kärl där man kan återvinna förpackningar av papper, plast och metall, en så kallad TMR-Retur. Allt material som samlas in i TMR-Returen körs till certifierade materialåtervinnare som ger förpackningar ett nytt liv.
Genom att erbjuda TMR-Returen hos oss vill vi kunna ge tillbaka till naturen och samtidigt förbättra möjligheterna för oss som inte bor i storstaden. Det är tillsammans som vi kan bidra till ett mer hållbart samhälle och vi ser det här som ett naturligt steg för oss i vårt arbete.
Läsa mer på deras hemsida: www.tmr.se
Räkna 100- 150gr fransyska per person för buffé.
Färska örter som bladpersilja, timjan och rosmarin.
Rapsolja
Salt och svartpeppar
Putsa fransyskan och dela den längs med köttrådarna ett par gånger så det blir långa, filéliknande stycken.
Salta och stek runt om på hög värme. Efterstek i 125 grader varm ugn till 60 grader i kärnan. Ta ut och låt svalna helt.
Skölj örterna. Låt rinna av väl och lägg i en bunke. Mixa med stavmixer tillsammans med kallpressad rapsolja, precis så det täcker. Smaksätt med svartpeppar.
Gnid in köttet med örtoljan och låt stå svalt till servering. Skiva tunt.
Räkna 150 gr högrev per person till buffé
Vitt vin
Backtimjan och/eller salvia
Salt
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet i ugnsfast form med höga kanter. Slå på ½ liter vatten och ½ liter vitt vin. Lägg på ett par kvistar backtimjan och/ eller salvia. Salta och låt ugnssteka i ca 2 timmar. Ta ut och lägg allt i en rymlig kastrull. Täck precis med vatten och låt sjuda i några timmar tills köttet är trådigt. Häll av (ev i en grov sil) och koka ihop fonden tills bara ett par dl återstår. Dra sönder köttet och blanda med fonden. Smaksätt med salt och pressa köttet i en plastad form. Ställ kallt över natten. Skär i portionsbitar och halstra vid servering.
4 portioner
Ca 800gr bogstek
2st vitlöksklyftor, skalade
1st gul lök, skalad och delad i fyra bitar
1st palsternacka, skalad och delad i mindre bitar
10st färska champinjoner, sköljda och delade
Ev 1st salviakvist
2dl torrt, vitt vin
3dl klar kalvbuljong från koket
3dl Östgötagrädde
Skär köttet i ca 3cm kuber. Förväll köttet i kokande vatten och slå bort vattnet.
Lägg tillbaks köttet i den rena kastrullen och täck med vatten. Salta och koka tills köttet är mört. Fiska upp köttet och reducera buljongen till hälften. Ställ köttet svalt så länge.
Fräs lök, champinjoner, vitlök, och palsternacka i tjockbottnad kastrull med en rejäl klick smör utan att det tar färg. Tillsätt salvia, vitt vin, buljong och grädde. Koka till krämig konsistens. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar. Sila såsen över köttet.
Koka upp och servera med t ex rostade rotsaker och Kindagurka
8 portioner till buffé
1-1,5 kg rulle
1,5 liter vatten
5 dl torrt vitt vin
1 msk salt
3st lagerblad
12st vitpepparkorn
3st äggulor
1st kokt, skalat ägg
1 msk Dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1dl ”grönt” som tex nässelskott, kirskål, basilika och spenat. Väl sköljda.
2dl neutral matolja
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Putsa rullen och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och vin. Koka upp och skumma. Tillsätt övriga ingredienser och koka sakta under lock tills en stekgaffel lätt släpper när man sticker den. Låt svalna en stund i buljongen. Ta upp och kyl rullen i plastfilm. Koka ihop och sila buljongen. Frys till soppa eller sås.
Lägg äggulor, ägg, senap, vinäger och det gröna i en mixer. Mixa slätt och tillsätt oljorna i en tunn, jämn stråle. Smaka av med salt och peppar. Tunna eventuellt såsen med en skvätt vatten.
Skiva rullen tunt och lägg upp. Ringla över såsen och servera resten vid sidan av. Garnera gärna med några av örterna som även finns med i såsen.
5 dl mjölk
50 gr smör
50 gr jäst
1 tsk salt
0,5 dl sirap
7 dl grovt rågmjöl
Ca 7 dl vetemjöl
Smöret smältes, blandas med mjölken och värms upp till 37°C. Blandas med jästen. Därefter blanda övriga ingredienser till en deg som får jäsa ca 30 min. Baka ut 4 st hålkakor och låt jäsa i ca 30 min.
Gräddas i 225°C ca 10-12 min.
7 dl mjölk
50 g jäst
2 msk matolja
1 dl sirap
1,5 tsk salt
3 dl vetekli
1 l rågsikt
1 l vetemjöl
Värm mjölken till 37°C och blanda med jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Låt jäsa ca 30 min. Bakas ut till två limpor. Jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i 175° C ca 1 tim
Copyright © 2012-22 WIRÉNS JORD & SKOG